Fra Kenya til Køge: Au pair-pige triumferede i BT Halvmarathon

Sylvia
Sylvia Kiberenge, som kom til Køge fra Kenya, vandt BT Halvmarathon og drømmer om OL på maraton i 2020.

Sylvia Kiberenge, au pair-pigen fra Kenya, som kom til Køge i 2012, løb glædesstrålende i mål som vinder af Danmarks ældste halvmaraton, BT Halvmarathon.

Den 26-årige lille, spinkle afrikanske pige har løbet sig ind i de danske hjerter og kan i 2020 realisere sin ultimative drøm: At repræsentere Danmark på maraton ved OL i Tokyo.

»Jeg håber at have dansk statsborgerskab til den tid,« siger dansktalende Sylvia Kiberenge, som er gift med formanden for Køge Atletik, Erling Worm, og bor i Høje Gladsaxe.

Hun løb på sin næstbedste tid nogensinde, 1.12.43, næsten to minutter hurtigere end etioperen Bekelu Beji og med den tidligere firdobbelte vinder, veteranen Maria Sig, på tredjepladsen i 1.18.27 i sit favoritløb.

Sylvia Kiberenge kommer fra et af Afrikas største slumområder uden for Nairobi. Hendes løbetalent bragte hende i kontakt med Running Relations’ camp i Ngong, hvor hun blev trænet af William Morwabe, som scorede et imponerende hattrick med sin tredje sejr i træk i BT Halvmarathon.

Dansk atletiks nye håb på kvindesiden har tidligere i år været på to ugers træningsophold i Ngong, og sidst i juni vender hun tilbage til sine rødder, hvor William Morwabe er coach og ambassadør.

»Næste gang har vi en samling af løbesko og andet udstyr med til Williams talenter i slummen. Mange af dem har ikke noget rigtigt løbeudstyr,« siger Sylvia Kiberenge.

Allerede i år har hun løbet 1.11.14 i Prag, og senere i maj håber hun at forbedre tiden i Göteborg. Men fremtiden ligger på maraton.

»Måske debuterer jeg næste år, men der kan også gå to år,« siger en storsmilende Sylvia, som scorede karrierens største præmie, 15.000 kr.

William Morwabe brillerede med den flotteste finish, der er set i løbets 37-årige historie. I opvisningsstil sprintede han i mål på det solbeskinnede Rundforbi Stadion i Nærum i 1.05.04 i et spektakulært opgør med etioperne Yergalem Sherwalem og Germu Lelisa Kebede.

I et klasseløb med afrikanske løbere på de første fem pladser var der sølle ni sekunder mellem de tre første.

»Det var som altid et dejligt løb. Jeg føler mig hjemme i BT Halvmarathon. Det er en god stemning, og ruten er spændende og varieret,« siger William Morwabe.

»Jeg kunne have løbet hurtigere, men det var et meget taktisk løb med en relativ langsom udgangsfart. Placeringen og pengepræmierne (15.000 kr., 8.000 kr. og 5.000 kr., red.) var vigtigere end tiden.«

Sidste års toer, Adhanom Abraham fra Eritrea, trak den afrikanske førergruppe næsten hele vejen. Flere gange appellerede han til kvartetten fra Etiopien og Kenya om at dele slæbet, men forgæves. Og da toget gik, måtte han nøjes med fjerdepladsen.

En dreng på 16 år faldt om ved 15 kilometer med hjertestop og blev kørt på Rigshospitalet.

»En af posterne ringede 112, og der var hurtigt en ambulance fremme. Drengen har det godt nu. På stadion var det en fredelig dag,« siger løbslægen, den tidligere topløber Keld Johnsen.